Tıkalı Rögar Açma

Artan kentleşme, alt yapı çalışmalarını da beraberinde getirmiştir. Ev ve işyerlerinde kullanılan pis suyun akıtılması için kanalizasyon denen sistemler oluşturulmuştur. Bu sistemin amacı, hanelerde kullanılan kirli suların, çevreye herhangi bir şekilde zarar vermeden, inşa edilen ve yerin altından geçen borularla tahliye edilmesidir. Apartmanların, işyerlerinin, mahallelerin kirli su atıklarının kanalizasyona karıştığı bölgeye ise rögar adı verilir. Banyo, tuvalet ve mutfaklarda kullanılan su, rögar adı verilen sistem ile kanalizasyona karışmaktadır. Ancak rögar denilen bu sistemler zaman zaman çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında da rögar sisteminin tıkanması gelir. Çok değişik sebeplerle tıkanan rögarlar, hem çevre hem de insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Rögarların tıkanmasına yol açan sebeplerin başında, bilinçsiz bir şekilde yabancı maddelerin pis su giderine atılması gelmektedir. Kâğıt, saç, inşaat malzemesi gibi yabancı maddelerin rögarlara girmesi, bu sistemin kapanmasına ve tıkanıklıklara sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da ortaya hem pis bir koku yayılır, hem de insan sağlığına zararlı kirli suyun yeraltından yeryüzüne çıkmasına sebep olur. Bu noktada tıkalı rögar açma işleminin devreye girmesi gerekmektedir.
Tıkalı rögar açma yöntemleri son dönemde gelişen teknoloji ile beraber daha kolay hale gelmiştir. Eskiden bu tür sorunlarla karşılaşıldığı zaman, klasik yöntemler kullanılmaktaydı. Bu yöntemlerin başında da kazma ve kürek ile rögar çevresinin kazılması ve sorunun tespit edilmesi gelmekteydi. Bu metot ile sokak ve caddelerde görüntü kirliliği oluşmaktaydı. Bunun yanı sıra, çalışma yapılan cadde ve sokaklar taşıt ya da yaya trafiğine kapatılmaktaydı. Bu yöntemin bir diğer dezavantajı ise sorunun yüzde yüz çözülememesiydi. Gelişen teknoloji ile beraber artık bu yöntem geride kaldı. Tıkalı rögar açma işlemleri, bilgisayar ve son teknoloji sistemler kullanılarak artık daha kolay ve masrafsız hale geldi. Kameralı robotlar ile rögarların içi net bir şekilde izlenebilmekte ve sorunun olduğu yere anında müdahale edilmektedir. Sistem çok basit bir şekilde çalışır. Kameralı robotlar rögarların içine sokulur. Hareket etme manevrasına da sahip olan bu robotlar içeriden canlı bir şekilde görüntü alarak, bu görüntüyü anında dışarıya aktarır. Dışarıda ise bir bilgisayar vardır ve kameralı robot bu bilgisayara bağlıdır. Bilgisayara gelen görüntü uzman bir personel tarafından izlenmektedir. Saniye saniye akan görüntüler, rögarın içini net bir şekilde uzmana göstermektedir. İzleme işlemini yapan uzman personel, tıkanmanın olduğu yeri gördükten sonra, müdahale etmek için bir diğer işleme geçer. Bundan sonra izlenecek yol ise, tıkanıklığın açılmasıdır. Bunu gerçekleştirmek için, rögar içindeki cihazdan faydalanılır. Bu cihaz, son derece keskin ve ucu sivri olan bir materyale sahiptir. Tıkanıklık olan bölgedeki yabancı madde üzerine hamle yapan cihaz, bu yabancı maddeyi temizler. Eğer yabancı madde sert ya da betonlaşmış ise, bu defa ucu dönen materyal devreye girer ve yabancı maddeyi parçalar. Bu işlem sonrasında ise rögarda kalan kalıntılar, tazyikli su yardımı ile borulardan temizlenir. Böylece rögar açılmış olur ve yeniden su gideri görevini yerine getirir.
Tıkalı rögar açma yönteminin bu derece kolay hale gelmesi teknoloji sayesinde olmuştur. Yurtdışında çok uzun bir süredir kullanılan bu sistem, son dönemlerde ülkemizde de yaygın hale gelmiştir. Birçok firma bu işle ilgilenmekte ve kurumsal kimlikleri ile profesyonel hizmetler vermektedir. Uzman personel eşliğinde gerçekleştirilen bu işlemler, eskiye nazaran daha basit ve daha ucuzdur. Böylelikle mağduriyetler kısa yoldan halledilmiş olmakta ve insan hayatı daha da kolaylaşmaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN